Streekarchief Midden-Holland kan de ruim 10.000 scans die in de beeldbank staan, weer online zetten. De beeldbank werd twee jaar geleden uit voorzorg op zwart gezet door een uitspraak van de kantonrechter. Een uitgever won toen namelijk een rechtzaak tegen Erfgoed Leiden over foto’s waar geen auteurssrechten over waren betaald. Deze uitspraak betekende de erkenning forse claims en dat anonieme foto's en prentbriefkaarten ouder dan 70 jaar niet meer zomaar publiekelijk mochten worden getoond. Bezoekers moesten naar de studiezaal van het Streekarchief om foto's ter plekke te gaan zoeken.
In hoger beroep werd het vonnis van de kantonrechter vernietigd. Anoniem gepubliceerde foto's en ansichtkaarten ouder dan 70 jaar mogen nu wel weer getoond worden. Het schadebedrag is bovendien tot een redelijk bedrag teruggebracht, mocht een beschermde afbeelding per ongeluk toch online komen. Deze uitspraak betekent veel voor alle erfgoedinstellingen, omdat ze nu weer substantiële hoeveelheden bestanden uit de gedigitaliseerde collectie kunnen laten zien.
De afgelopen twee jaar heeft het Streekarchief gebruikt om extra onderzoek te doen naar rechthebbenden, zodat er in de loop van het jaar via de website nog meer beschikbaar komt.
Het Streekarchief verwacht dat er ook snel een Europese aanpassing komt op de auteurswetgeving, zodat erfgoedinstellingen cultureel erfgoed in de vorm van foto’s eenvoudiger kunnen publiceren.
Een van de ansichtkaarten die op de beeldbank te zien is: gemaakt rond 1900 bij steenplaats ‘t Zandrak in Krimpen aan den IJssel.