De zekerheidsmarge van 15 centimeter die Rijkswaterstaat hanteerde voor het sluiten van de Hollandsche IJsselkering wordt 25 centimeter. In de praktijk bleek vorige seizoen drie keer duidelijk dat door inschattingsfouten de kering niet op tijd werd gesloten, met alle gevolgen van dien voor de buitendijkse gebieden. De hoge waterstanden ontstaan alleen tijdens stormvloeden. De wind zorgt dan niet alleen voor hogere golven maar stuwt het water na de kering op tegen de dijken, waardoor het zelfs met een maximale waterstand van 2,25 boven NAP tussen Capelle en Krimpen toch voor problemen verderop zorgt. Door de marge te verhogen hopen de betrokkenen dat dit in de toekomst niet meer voorkomt.
Karel Engel, initiatiefnemer van Bewonersbelangen Hollandsche IJssel Buitendijks (BBHIJB) is blij met het behaalde resultaat en wil met de bewoners voor Rijkswaterstaat meetpunten maken die meer inzicht moeten geven in het onderzoek dat in 2021 wordt gedaan naar de consequenties van het hanteren van de nieuwe zekerheidsmarge. De belangrijkste reden om de stuw niet eerder te sluiten is economisch. Bij sluiting moet immers alle scheepvaartverkeer via de sluis en dat zorgt voor het nodige oponthoud.
Buitendijkse bewoners worden nu al door de gemeente Krimpenerwaard via internet op de hoogte gehouden van de waterstanden als die hoger dan 1,9 meter boven NAP dreigen te komen. Ook belanghebbenden buiten deze gemeente kunnen zich hiervoor aanmelden door te e-mailen naar info@krimpenrwaard.nl
Reactie plaatsen
Reacties