Komt de vijfde steenoven in beeld?

Gepubliceerd op 24 juni 2021 om 10:38

Stichting Archeologie Krimpenerwaard is onderzoek aan het doen naar de archeologie van de steenplaats die op Klein Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel tussen 1627 en 1964 ijsselsteen bakte. Komende zaterdag om 10.00 en 13.30 uur geeft archeoloog Paul in het Veld daar een lezing over bij de vier steenovens aan de Groenendijk. Publiek kan aansluitend een rondleiding krijgen waarbij wordt gedemonstreerd hoe grondboringen worden verricht. Het wordt gevolgd door een presentatie van studenten aan de Saxion hogeschool, die onderzoek hebben gedaan naar de historie van de locatie en de exploitatiemogelijkheiden van het Rijksmonument hebben bestudeerd.

Het historisch onderzoek ging om de plek waar tot in de 19e eeuw een oudere steenoven stond. De overblijfselen hiervan kwamen in beeld na het instorten van een pand dat gebouwd is op het grid van de plek waar vroeger een turfschuur stond. De muren die nu te zien zijn en een oude ovenwand kunnen de restanten zijn van deze oudere zogenoemde dubbeleoven die in totaal veel minder capaciteit had dan de enkele oven die er nu op die plek staat. De oven aan de Kortenoord-kant werd waarschijnlijk volgestort met puin dat vrijkwam bij de bouw van de (inmiddels) gerestaureerde steenoven met turfschuren, om op dijkniveau een kantoortje of opslagruimte aan de Groenendijk te kunnen realiseren. De andere oven werd gesloopt. Stichting Klein Hitland praat al over de ontdekking van de 'vijfde oven.' De studenten van Saxion hebben het vervallen gebouw in kaart gebracht en er een 3D model van gemaakt, dat ze graag tonen zaterdag. Wie de lezing en presentaties mee wil maken, kan zich melden via het secretariaat van de stichting via deze link.

Meer over de steenindustrie aan de Hollandsche IJssel

De ruimte links, met de deur in witte sponning (tussen de turfschuur bij de trap en de kastanjeboom) werd gebouwd op de plek waar in de 19e eeuw een steenoven stond. De arbeiderswoninkjes rechts en de statige villa aan de Hollandsche IJssel van de eigenaren Mijnlieff zijn inmiddels ook verdwenen.

Foto Streekarchief Midden-Holland C. de Graaff, jaren 60.

 

Foto uit ± 1975 van het verdwenen pand op de plek van waar waarschijnlijk een smederij was voordat het een woonhuis werd, komt uit het archief  van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.