De Provincie Zuid-Holland wil dat er meer wordt gedaan met het opwekken van warmte met behulp van thermische (T) collectoren. De aandacht hiervoor is een beetje ondergesneeuwd door alle aandacht voor foto-, of photovoltaische (PV) panelen die direct elektriciteit opwekken, terwijl het rendement van zonnecollectoren veel hoger is en het minder CO2 opwekt. De toepassingen zijn legio; al is het nu het meest bekend voor het verwarmen van zwembaden, het kan ook goed dienen voor de warmwatertappunten in huis. De opgewekt warmte wordt opgeslagen in boilers, zodat die ook beschikbaar is als de zon niet schijnt. Voor langere termijn en bij grote hoeveelheden kan dat ondergronds in zogenaamde aquifers, goed geïsoleerde vaten.
In Denemarken worden al parken met zonnecollectoren aangelegd voor de verwarming van woonwijken. Een nieuwe ontwikkeling is een gecombineerde collector (PVT) die zowel elektriciteit als warm water opvangt. In goed geïsoleerde panden kan dit ingezet worden voor een combi met een waterpomp.
Joram Dehens en Katja Kruit (CE) hebben in opdracht van de Provincie een verkennend kansenonderzoek gedaan dat de provincie helpt bij het faciliteren van de energietransitie bij gemeenten, regio’s en andere belanghebbenden. Meer hierover, en voor het downloaden van het rapport, surf je naar zuid-holland.nl
Reactie plaatsen
Reacties